Vandaag laten we de schermen ver weg staan, informatica hoeft niet steeds met een computer te gebeuren! Het heeft ook met robots te maken. 
Beeld je in: je ouders werden vandaag wakker als robots. Je zal ze moeten programmeren om je eten te maken.


Schrijf je algoritme/instructies voor het maken van je boterham op een papiertje , lees het voor aan je robot-mama of papa en laat ze de instructies doen. Ik hoop dat het zal smaken
Voel je vrij om een video van de oefening met ons te delen.


Een robot (of een computer) bestaat uit een fysiek deel dat we kunnen zien, maar ook uit een immaterieel deel: zijn programma (d.w.z. een set algoritmen). 

hardware

Alles wat je kan zien: muis, moederbord, scherm

software

Gemaakt uit algoritmen.

WAT IS EEN ALGORITME?

Het zijn duidelijke instructies die een computer moet volgen om een taak te vervullen

Als je een sneetje brood wilt eten, moet je het "maak een boterham-algoritme van robot-papa of -mama programmeren. Geen nood, je kan het algoritme eenvoudig veranderen: je kan proberen "een salade te maken", "pasta te koken", "je tanden te poetsen" of iets anders te programmeren, zolang je de toestemming van je ouders hebt.

Voorzichtig, nu:
Jouw programma moet een specifiek doel hebben, definieer het goed voordat je begint.
Een robot is niet intelligent. De enige intelligentie is wat je als programmeur erin stopt met je instructies. Je moet een robotouders dus precies vertellen wat zij moeten doen: heel precies en gedetailleerd zijn is het beste.
Je moet niet alleen nadenken over wat je moet doen, maar ook in welke volgorde je de instructies geeft. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar een robot weet niet alles wat je weet als je het niet vertelt.

Lieve ouders, 

Een robot (of een ander computerprogramma) heeft niet de kennis die wij als mens hebben. Je kent de instructie dus niet op voorhand en je zal veel precisie nodig hebben om de juiste gebaren te maken. Aarzel niet om ze te in extreme uit te voeren zodat uw kind het duidelijk begrijpt en er plezier aan heeft. 

De ervaring van een vader met zijn kinderen in foto's (video in het Engels): 
https://www.youtube.com/watch?v=j-6N3bLgYyQ

Concepten gezien:

  • Het immateriële deel van een robot of computer is zijn programma (of software). Het is samengesteld uit algoritmen.

  • Een algoritme is een set eenvoudige instructies, in een precieze volgorde om een doel te bereiken. De instructies staan steeds in een bepaalde volgorde bv. "de 5 vingers van je rechterhand losmaken", "je linkerarm 20 cm optillen", ...

  • Het algoritme om een boterham te smeren is de set van deze instructies, in de juiste volgorde, met als doel dat de boterham wordt gemaakt

  • Een computer bestaat uit een set van elektrische circuits. Zijn superkracht is om heel snel veel berekeningen te doen. Dus zonder het programma, is het eigenlijk dom. Het is de mens die een computer "intelligent" maakt..